Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ 2018

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018: Το δείπνο της τελετής τιμάει ολόκληρη την Ελλάδα

Από -

Μια dream team Ελλήνων σεφ αποτίνει φόρο τιμής στις γεύσεις όλης της επικράτειας, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μενού στο επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2018. Κλασικές ιδέες σε μοντέρνα μετάφραση και μορφή, μαζί με πρωτοφανέρωτους γευστικούς συνδυασμούς και σπεσιαλιτέ έκαναν αίσθηση ζωγραφίζοντας υψηλή ελληνική γαστρονομία.

 Οι σεφ της βραδιάς απέσπασαν θερμό χειροκρότημα. Από αριστερά: Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιάννης Παρίκος, Γιάννης Μπαξεβάνης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου.
Οι σεφ της βραδιάς απέσπασαν θερμό χειροκρότημα. Από αριστερά: Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιάννης Παρίκος, Γιάννης Μπαξεβάνης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου.

Αν και στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης υπάρχει έντονη κινητικότητα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και η ανανέωσή της με ωραίες σύγχρονες και νεο-παραδοσιακές ιδέες μας ιντριγκάρει, οι τάσεις που ανθούν πλέον στο σύνολο της ελληνικής κουζίνας δεν έχουν παρουσιαστεί συστηματικά. Έτσι λοιπόν, για το επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που θα έχουν στο εξής ως μόνιμη έδρα τους την Ωραία του Βορρά, το «αθηνόραμα» κάλεσε έξι κορυφαίους βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με κεντρική ιδέα την υψηλή ελληνική γαστρονομία και αναφορές σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους.

 Στο ατμοσφαιρικό black & white Grand Ballroom του Hyatt Regency Thessaloniki το σέρβις θύμιζε χορογραφία!
Στο ατμοσφαιρικό black & white Grand Ballroom του Hyatt Regency Thessaloniki το σέρβις θύμιζε χορογραφία!

Το πρώτο πιάτο ήταν ένα ευρηματικό τρίο με τρεις εξαιρετικές γκουρμέ δημιουργίες του Αθηναγόρα Κωστάκου, ο οποίος καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο. Έστησε λοιπόν ένα πολύ όμορφο «τοπίο» με μικρές ορεκτικές μπουκιές ακουμπισμένες πάνω σε βότσαλα, σαν μοντέρνο απόσταγμα ελληνικότητας. Μέσα σ’ έναν κύλινδρο από πολύ τραγανό φύλλο έβαλε σαρδέλα μαριναρισμένη σε ξίδι σαμπάνιας μαζί με μαρμελάδα ντομάτας και μια βελούδινη καπνιστή μαγιονέζα, παίζοντας ερεθιστικά με κοντράστ γεύσεων και υφών. Το κοντράστ συνεχίστηκε και στη δεύτερη μπουκιά μ’ ένα γλειφιτζούρι αβγοτάραχου Trikalinos που η ορεκτική θαλασσινή πικράδα του βρέθηκε σε αντίστιξη με πράσινο μήλο και μια κρούστα από βούτυρο και λευκή σοκολάτα πασπαλισμένη με φασκόμηλο. Το τρίτο μέρος ήταν ένα «μαντηλάκι» από παντζάρι που η γλυκιά του φυτικότητα έδινε το χέρι στο καπνιστό χέλι του Γείτονα και στην umami νοστιμάδα μαύρου σκόρδου. Έξοχος συνοδός και στις τρεις μπουκιές ένα κοκτέιλ Τσίπουρο Sour, φτιαγμένο με το μονοποικιλιακό απόσταγμα Μοσχάτο Τιρνάβου Το Δεκαράκι, που με την ισορροπημένα γλυκόξινη γεύση του πρόβαλε τη γεμάτη ορεκτικές αντιθέσεις προσωπικότητα του πιάτου.

 Σαρδέλα-µαρµελάδα ντοµάτας-καπνιστή µαγιονέζα, γλειφιτζούρι αβγοτάραχου-φασκόµηλου και πράσινο µήλο, παντζάρι-καπνιστό χέλι-µαγιονέζα µαύρου σκόρδου, του Αθηναγόρα Κωστάκου. Συνοδεύτηκε με Τσίπουρο Sour (Το Δεκαράκι, µονοποικιλιακό από Μοσχάτο)
Σαρδέλα-µαρµελάδα ντοµάτας-καπνιστή µαγιονέζα, γλειφιτζούρι αβγοτάραχου-φασκόµηλου και πράσινο µήλο, παντζάρι-καπνιστό χέλι-µαγιονέζα µαύρου σκόρδου, του Αθηναγόρα Κωστάκου. Συνοδεύτηκε με Τσίπουρο Sour (Το Δεκαράκι, µονοποικιλιακό από Μοσχάτο)

Σειρά είχε κατόπιν μια θαλασσογραφία μοντέρνων ελληνικών μεζέδων, δημιουργία του Απόστολου Αλτάνη, σεφ του βραβευμένου «Alfredo's Garden» και του ξενοδοχείου «Hyatt Regency Thessaloniki». Η σύνθεσή του με δύο ταραμοσαλάτες (μία «βαμμένη» με μελάνι σουπιάς και μία πράσινη με μυρωδικά), homemade λούτζα από τόνο, καπνιστό χταπόδι, ημίλιαστο σκουμπρί και κρεμμύδι τουρσί σε κόκκινο κρασί βρήκε τον ιδανικό συνοδό της στην κομψή, ραφινάτη γεύση του μοναδικού premium ούζου Άδολο, αδελφού του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, και στη γοητεία των γευστικών αντιθέσεων της αρμονίας τους.

 Ταραµοσαλάτα µε µελάνι και µυρωδικά, λούτζα τόνου, καπνιστό χταπόδι, σκουµπρί ηµίλιαστο, κρεµµύδι σε κόκκινο κρασί, του Απόστολου Αλτάνη. Συνοδεύτηκε με Άδολο, Ούζο Πλωµαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.
Ταραµοσαλάτα µε µελάνι και µυρωδικά, λούτζα τόνου, καπνιστό χταπόδι, σκουµπρί ηµίλιαστο, κρεµµύδι σε κόκκινο κρασί, του Απόστολου Αλτάνη. Συνοδεύτηκε με Άδολο, Ούζο Πλωµαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Από τη Θεσσαλονίκη κατεβήκαμε κατόπιν στην Αθήνα με τον Γιάννη Παρίκο του «Varoulko Seaside» (καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018) να εκφράζει το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας μ’ ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας, διανθίζοντας έξυπνα την τόσο χαρακτηριστική γλυκιά γεύση αυτού του υπέροχου τοπικού οστρακόδερμου με υλικά όπως το λεμονόχορτο και η πιπερόριζα και ενισχύοντάς την με το ζωμό των κεφαλιών τους. Το πιάτο αυτό φώναζε Μοσχοφίλερο, και το Salto Wild Yeast 2016 του Κτήματος Σκούρα από Μαυροφίλερο ταίριαξε άψογα, με την ηλεκτρισμένη κοφτερή του οξύτητα και τα φρέσκα λεμονάτα αρώματα μαστίχας και φύλλων συκιάς.

 Γαρίδες Κοιλάδος ταρτάρ, ζελέ καρότου, ζωµός γαρίδας µε λεµονόχορτο και πιπερόριζα, του Γιάννη Παρίκου. Συνοδεύτηκε με Salto Wild Yeast 2016 (Μαυροφίλερο), Κτήµα Σκούρα.
Γαρίδες Κοιλάδος ταρτάρ, ζελέ καρότου, ζωµός γαρίδας µε λεµονόχορτο και πιπερόριζα, του Γιάννη Παρίκου. Συνοδεύτηκε με Salto Wild Yeast 2016 (Μαυροφίλερο), Κτήµα Σκούρα.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης από τα βραβευμένα «Ferryman» και «Ark», που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερή πατρίδα του, μας ταξίδεψε στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια πεντανόστιμη σύβραση κόκορα και τράγου της οποίας τη μεστή γεύση διάνθισε με τη βαθιά νόστιμη αρωματικότητα άγριων χόρτων όπως τα λαγουδοπαξίμαδα και τη συνόδευσε με πουρέ ρίζας άγριου μαϊντανού και καρότου και φάβα από κουκιά.

 Σύβραση κόκορα και τράγου, λαγουδοπαξίµαδα, πουρές ρίζας άγριου µαϊντανού και καρότου, φάβα από κουκιά, του Γιάννη Μπαξεβάνη. Συνοδεύτηκε με Μέγα Οίνο 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα.
Σύβραση κόκορα και τράγου, λαγουδοπαξίµαδα, πουρές ρίζας άγριου µαϊντανού και καρότου, φάβα από κουκιά, του Γιάννη Μπαξεβάνη. Συνοδεύτηκε με Μέγα Οίνο 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα.

Τη σκυτάλη πήρε ο Έκτορας Μποτρίνι για να μας ταξιδέψει στα νερά του Ιονίου με μια αλλιώτικη παστιτσάδα όπου η σιγομαγειρεμένη με κερκυραϊκά σπετσερικά μοσχαρίσια ουρά, συνδυάστηκε με μια βελούδινη κρέμα πατάτας με μαύρη τρούφα από πάνω της. Και τα δύο προηγούμενα πιάτα συνδυάστηκαν μ’ ένα κόκκινο κρασί του Κτήματος Σκούρα, σημείο αναφοράς για την ελληνική οινοποιία. Ο μεταξένιος αλλά ρωμαλέος Μέγας Οίνος 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon) με τις ευγενικές του τανίνες, την ισορροπημένη οξύτητα και την πυκνή φρουτώδη γεύση του ήταν ό,τι έπρεπε.

 Παστιτσάδα µε µοσχαρίσια ουρά, κρέµα πατάτας, µαύρη τρούφα, του Έκτορα Μποτρίνι. Συνοδεύτηκε με Μέγα Οίνο 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα.
Παστιτσάδα µε µοσχαρίσια ουρά, κρέµα πατάτας, µαύρη τρούφα, του Έκτορα Μποτρίνι. Συνοδεύτηκε με Μέγα Οίνο 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα.

Το κλείσιμο του δείπνου είχε χρώμα Μακεδονίας χάρη στο επιδόρπιο που δημιούργησε o σεφ του «Makedonia Palace» και του βραβευμένου «Salonica» Σωτήρης Ευαγγέλου. Η σύνθεσή του με σφαίρες σοκολάτας, χαλβά με κουκουνάρι και παγωτό καϊμάκι βρήκε τέλειο ταίρι στην πρωτότυπη Μαστίχα M Dry με την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα.

 Σφαίρες σοκολάτας, χαλβάς µε κουκουνάρι, παγωτό καϊµάκι, του Σωτήρη Ευαγγέλου. Συνοδεύτηκε με Μαστίχα M Dry.
Σφαίρες σοκολάτας, χαλβάς µε κουκουνάρι, παγωτό καϊµάκι, του Σωτήρη Ευαγγέλου. Συνοδεύτηκε με Μαστίχα M Dry.

Στο φινάλε της βραδιάς απολαύσαμε τρεις εξαιρετικούς καφέδες της Nespresso, τον δυνατό και με νότες μπαχαρικών Ristretto Origin India, τον βελούδινο Espresso Origin Brazil και τον ισορροπημένο Lungo Origin Guatemala. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το δείπνο μας συνοδεύτηκε, καθ’ όλη τη διάρκειά του, από τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων: το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων και το φυσικό βελούδινο Acqua Panna από την Τοσκάνη.

 - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

 - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

 - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

 - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

 - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας