Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ 2023

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 κράτησαν ψηλά τη σημαία της γαλανόλευκης γαστρονομίας

Από -

Όλα όσα έγιναν στο "Makedonia Palace" και την τελετή απονομής που τίμησε την ελληνική γεύση, στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων, οι οποίοι σβήνουν φέτος 30 κεράκια.

Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το "αθηνόραμα" και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023. Το βράδυ της 13ης Ιουνίου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας, των Χρυσών Σκούφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας, παρουσία σημαντικών θεσμικών παραγόντων, μεγάλων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Η φετινή λίστα έσπασε το περσινό ρεκόρ των 80 εστιατορίων, με εκείνα που τιμήθηκαν με τη βαθυγάλανη πλακέτα να φτάνουν για τη χρονιά που διανύουμε τα 117, γεγονός που πιστοποιεί για μία ακόμη φορά τη διαρκή ανέλιξη, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη έκφανση της ελληνικής κουζίνας.

Ανάμεσά τους και 34 νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Κοττάνη και τη Νέα Μάκρη του Έβρου μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.

Ο guest chef των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 Ασημάκης Χανιώτης, επικεφαλής της κουζίνας του
Ο guest chef των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 Ασημάκης Χανιώτης, επικεφαλής της κουζίνας του "Pied à Terre", ενός από τα πιο σταθερά βραβευόμενα με αστέρι Michelin ανεξάρτητα εστιατόρια του Λονδίνου, με τον executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου

Τα αποτελέσματα του γευστικού "σαφάρι" που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα του "α" από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη. Ο τελευταίος είναι επικεφαλής της κουζίνας του "Pied à Terre", ενός από τα πιο σταθερά βραβευόμενα με αστέρι Michelin ανεξάρτητα εστιατόρια του Λονδίνου, ενώ το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ (και μοναδικός Έλληνας) που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στη βρετανική μητρόπολη.

Ο 33χρονος σεφ, επιβεβαίωσε επί του πιάτου όλα τα παραπάνω μέσω ενός άμεσου, δημιουργικού και σοφιστικέ μενού, παρουσιάζοντας την ελληνική κουζίνα υπό τη ματιά ενός Λονδρέζου, αποτέλεσμα των εμπειριών του στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, συνδυαστικά με κορυφαίες πρώτες ύλες της χώρας μας, ενδιαφέρουσες τεχνικές, αλλά και ασυνήθιστα παντρέματα γεύσεων. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του "Makedonia Palace". Κάθε κάρτα στα τραπέζια των καλεσμένων μάλιστα έφερε και τη χειρόγραφη υπογραφή του ταλαντούχου δημιουργού Ασημάκη Χανιώτη, κάνοντας ακόμη πιο συλλεκτικό το εξαιρετικό μενού.

"Αυτό που θα ακολουθήσει τώρα, είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό catwalk που έγινε ποτέ στην Ευρώπη" ανέφερε στο ξεκίνημα της λαμπερής βραδιάς ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που μαζί με τη Ναταλία Δραγούμη αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες. Η συνέχεια περιλάμβανε ένα από τα highlights της φετινής τελετής, που δεν ήταν άλλο από την εντυπωσιακή είσοδο-"παρέλαση" των ανθρώπων των 117 βραβευμένων εστιατορίων, υπό τους ήχους του μουσικού θέματος της ταινίας "Η γέφυρα του ποταμού Κβάι". Με σημαιοφόρους από κάθε περιοχή της Ελλάδας, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων όπως ήταν απολύτως λογικό- γνώρισαν την αποθέωση από τους προσκεκλημένους.

Η Ναταλία Δραγούμη και ο ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες
Η Ναταλία Δραγούμη και ο ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποδείχθηκαν δύο έξοχοι οικοδεσπότες

Οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί ξεδίπλωσαν τη συνέχεια της βραδιάς μέσω ενός γαστρονομικού παιχνιδιού με τίτλο "Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες", που έφερε ξανά στη ζωή σημαντικές στιγμές από τις τρεις δεκαετίες του κορυφαίου εστιατορικού θεσμού της χώρας. Αυτές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και χιουμοριστικά βίντεο.

Ακριβώς τέτοια ήταν το γεμάτο ατάκες παιχνίδι πόκερ ανάμεσα στους Χριστόφορο Πέσκια, Λευτέρη Λαζάρου, Έκτορα Μποτρίνι και Χρύσανθο Καραμολέγκο ή η προσπάθεια των Στέλιου Μάινα, Άκη Σακελλαρίου, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θοδωρή Αθερίδη και Γεράσιμου Σκιαδαρέση να εκπαιδευτούν ως γευσιγνώστες και να τα κάνουν όλα λάθος. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής τελετής ήταν και το παρατεταμένο χειροκρότημα σε δύο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κουζίνας που δε βρίσκονται πια μαζί μας, τους Γιώργο Χατζηγιαννάκη και Νίκο Κοντοσώρο.

Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, βράβευσε τα εστιατόρια που πήραν βαθμολόγια 15,5 στα 20: (από αριστερά) Νίκος Μπίλλης (
Η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, βράβευσε τα εστιατόρια που πήραν βαθμολόγια 15,5 στα 20: (από αριστερά) Νίκος Μπίλλης ("Selene", Ξεν. "Katikies Garden", Σαντορίνη) και Γιώργος Καβαλάρης ("Varoulko Santorini", Ξεν. "Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection", Σαντορίνη). Μαζί τους οι Γιώργος Παπαγεωργίου και Ναταλία Δραγούμη, παρουσιαστές της τελετής απονομής

"Οι φετινές βραβεύσεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για όλους μας στο Αθηνόραμα, αλλά και μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Φέτος, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων συμπληρώνει τα 30 του χρόνια. Από τη δημιουργία του, το 1994, και την πρώτη βράβευση εστιατορίων που έγινε πότε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, η πορεία της εθνικής μας γαστρονομίας, της ελληνικής κουζίνας, έχει κάνει άλμα επί κοντώ. Όταν το 1994 αποφασίσαμε την δημιουργία του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, στόχος μας ήταν όχι μόνο η συνολικότερη αναβάθμιση της εστιατορικής σκηνής στη χώρα μας, αλλά και το δύσκολο, πολύ δύσκολο στοίχημα της ποιοτικής αναβάθμισης της ελληνικής κουζίνας. Να βγει από την ανυποληψία στην οποία είχε πέσει, να αποκτήσει λάμψη, να γίνει μόδα, να ξαναγαπηθεί από το κοινό αλλά και από τους σεφ και να μας κάνει περήφανους ως χώρα και ως λαό, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ιστορία της" ανέφερε με τη σειρά της η εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως "η εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας είναι εντυπωσιακή. Και ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων έπαιξε καταλυτικό ρόλο, υπήρξε βασικός κινητήριος μοχλός σε αυτή την επιτυχία, κατά γενική ομολογία όλων. Από τα 2 μόλις βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας του 1994 –δεν υπήρχε τρίτο που να ήταν σε επίπεδο βράβευσης– που ήταν το Βαρούλκο και η Ρένα της Φτελιάς, μέχρι τα σημερινά 117 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η απόσταση είναι τεράστια".

To καλύτερο εστιατόριο με Ελληνική Κουζίνα για το 2023 είναι το
To καλύτερο εστιατόριο με Ελληνική Κουζίνα για το 2023 είναι το "Varoulko Seaside" (16/20, Αθήνα). Το βραβείο στον Ιδιοκτήτη & Chef του εστιατορίου Λευτέρη Λαζάρου απένειμε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Εκδότης του Αθηνοράματος. Μαζί τους οι Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου, masters of cerenomy.

Η Άννη Ηλιοπούλου συνέχισε με την τοποθέτηση για τις αλλαγές των γευσιγνωστικών κριτηρίων της επιτροπής, που εφαρμόζονται ήδη για τις αμέσως επόμενες αξιολογήσεις εστιατορίων, αυτές του 2024: "Σ’ αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή το Αθηνόραμα και η γευσιγνωστική επιτροπή του, καλούνται να πάρουν νέες αποφάσεις, επαναπροσδιορίζοντας την αξιολογική πολιτική του θεσμού, μετά από πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν ειδικές θετικές δράσεις και ιδιαίτερη στήριξη στην ελληνική κουζίνα. Το εντυπωσιακά διογκούμενο κύμα των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας και το επίπεδο ποιότητας της γαστρονομίας τους, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως ‘κίνημα’, παράλληλα με την ανάλυση των προβλέψεων για το εγγύς μέλλον, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου αξιολογητικού πλαισίου. Με την νέα αξιολογητική σεζόν, που έχει ήδη αρχίσει, αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, καθώς και οι παράμετροι βάσει των οποίων καθορίζεται ο χαρακτηρισμός ενός εστιατορίου ως ‘ελληνική κουζίνα’ ή όχι. Στόχος είναι να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων, ταυτόχρονα με την προστιθέμενη αξία των βραβείων, που όσο πιο δύσκολες προδιαγραφές έχουν για να αποκτηθούν, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν για όσους βραβεύονται".

Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2023 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το "Varoulko Seaside", χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το θαλασσινό ινστιτούτο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πλήθος διακρίσεων. "Για μένα το Αθηνόραμα και η Άννη (Ηλιοπούλου) είναι το Βαρούλκο του 1987 - τότε που μου είχε πει "Λευτέρη προχώρα, καλά πας!", σε μία εστιατορική σκηνή που δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα" τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο Πειραιώτης καπετάνιος της γεύσης, αναγνωρίζοντας την άξια συνέχεια του Αθηνοράματος στα χέρια της νεότερης γενιάς.Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2023 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το "Varoulko Seaside", χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το θαλασσινό ινστιτούτο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πλήθος διακρίσεων. "Για μένα το Αθηνόραμα και η Άννη (Ηλιοπούλου) είναι το Βαρούλκο του 1987 - τότε που μου είχε πει "Λευτέρη προχώρα, καλά πας!", σε μία εστιατορική σκηνή που δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα" τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο Πειραιώτης καπετάνιος της γεύσης, αναγνωρίζοντας την άξια συνέχεια του Αθηνοράματος στα χέρια της νεότερης γενιάς.

Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν ήταν ο μόνος από τους Έλληνες αρχιμάγειρες που εξήρε την κομβική συμβολή του Αθηνοράματος στη δημιουργία και την εξέλιξη όχι μόνο της εθνικής κουζίνας σε εστιατορικό επίπεδο αλλά και ολόκληρης της σκηνής. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανέτρεξε σε ένα παλαιότερο άρθρο του Δημήτρη Αντωνόπουλου, που έγραφε πως "μέσα από κάθε πιάτο του είναι σαν να βγάζει την ελληνική σημαία". Ο σεφ Μπαξεβάνης παραδεχόμενος αρχικά ότι "δεν είχε συναίσθηση ότι έκανε ελληνική κουζίνα αλλά απλά ότι μαγείρευε αυτά που του άρεσαν", κατέληξε στη συνέχεια πως "αυτή η πλαισίωση του Αθηνοράματος έβαλε τα πράγματα σε ένα ρυάκι εξέλιξης".

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Ευαγγέλου -ένας από τους επιδραστικότερους Έλληνες σεφ σύμφωνα με τους ίδιους τους καλύτερους μάγειρες της χώρας που συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη ψηφοφορία που οργάνωσε το Αθηνόραμα- στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στο "Makedonia Palace" ώστε να στηριχθούν όσο περισσότερο γίνεται οι ντόπιοι παραγωγοί και απηύθυνε "γαστρονομικούς χαιρετισμούς" από την -με τη σφραγίδα της Unesco- πρωτεύουσα της γαστρονομίας, Θεσσαλονίκη. "Εμείς οι μάγειροι και ιδιαίτερα οι πιο μεγάλοι, χρωστάμε μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης στο Αθηνόραμα" συμπλήρωσε ο ίδιος, που μαζί με τον Ασημάκη Χανιώτη και την πολυάριθμη μπριγάδα του, καταχειροκροτήθηκε στο φινάλε.

Αξίζει να αναφερθεί πως για ακόμη μία χρονιά, δε θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερο και πιο φιλόξενο τερέν από το "Makedonia Palace Hotel", με τους Άλκη Σωτηρίου (Γενικός Διευθυντής), Σωτήρη Ευαγγέλου (Executive Chef), Νίκο Χαραλαμπίδη (F&B Manager) και Περικλή Μαγουλά (Διευθυντής Πωλήσεων) να μένουν πιστοί στο πόστο τους σαν masters μίας άψογης φιλοξενίας, μεριμνώντας για τα πάντα, προκειμένου να κυλήσει η εκδήλωση με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και να στεφτεί κατά γενική ομολογία από απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, το όπως πάντα υποδειγματικό προσωπικό του "Makedonia Palace Hotel" φρόντισε για την εξαιρετική ροή του σερβιρίσματος.

Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια Marketing Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ – HELEXPO Μαρία Σιλοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Manager της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Δημήτρης Στεφανάκης, ο Bars & Restaurants Sales Manager της NESTLE WATERS Γρηγόρης Μανωλέλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart Νίκος Γραμματικός. Επίσης βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπουλου και ο εκδότης του "αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα ακολουθήσουν οι Χρυσοί Σκούφοι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία", καθώς και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων Top Notch, στις 2 Οκτωβρίου 2023 και στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens".