Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ 2018

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 από το αθηνόραμα - Τα highlights της απονομής του νέου γαστρονομικού θεσμού

Από -
 Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στη χώρα. Σταμάτης Μισομικές (σεφ «Noble»), Μιχάλης Κάτρης (ιδιοκτήτης «Noble»), Γιώργος Γαβρίλος («Ντομάτα»), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης «Σελήνη»), Γρηγόρης Λιασίδης (hotel manager «Μεγάλη Βρετανία» - «King George»), Γιάννης Παρίκος (σεφ «Varoulko Seaside») και Λευτέρης Λαζάρου (ιδιοκτήτης-σεφ «Varoulko Seaside»). Μαζί τους ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος που απένειμε τα βραβεία και οι παρουσιαστές της βραδιάς.
Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στη χώρα. Σταμάτης Μισομικές (σεφ «Noble»), Μιχάλης Κάτρης (ιδιοκτήτης «Noble»), Γιώργος Γαβρίλος («Ντομάτα»), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης «Σελήνη»), Γρηγόρης Λιασίδης (hotel manager «Μεγάλη Βρετανία» - «King George»), Γιάννης Παρίκος (σεφ «Varoulko Seaside») και Λευτέρης Λαζάρου (ιδιοκτήτης-σεφ «Varoulko Seaside»). Μαζί τους ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος που απένειμε τα βραβεία και οι παρουσιαστές της βραδιάς.

Μαζί με το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης, η βραδιά της εαρινής ισημερίας έφερε την πανηγυρική γέννηση του νέου γαστρονομικού θεσμού του αθηνοράματος που  έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας και την ανέλιξή της στο παγκόσμιο γαστρονομικό box office. Δείτε όλα τα στιγμιότυπα της βραδιάς που έγινε την Τρίτη 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.  Φωτό: Μ. Παππούς – Κ. Ευαγγελίδης / Άρης Ράμμος

 Το κομψό Ball Room του Ηyatt Regency με τα φωτιστικά να δίνουν αύρα Βερολινέζικης μπελ επόκ.
Το κομψό Ball Room του Ηyatt Regency με τα φωτιστικά να δίνουν αύρα Βερολινέζικης μπελ επόκ.

«Οι γαστρονομικοί θεσμοί της Ελλάδας είναι πλέον δύο» είπε από μικροφώνου ο Λευτέρης Λαζάρου παραλαμβάνοντας το βράδυ της περασμένης Τρίτης το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 και συμπυκνώνοντας με τον ουσιαστικότερο τρόπο όλα όσα είχαν προηγηθεί λίγο νωρίτερα στο κατάμεστο Ballroom του Hyatt Regency Thessaloniki στα πλαίσια της πρώτης αυτόνομης απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από το αθηνόραμα. Με το εμβληματικό λοιπόν «Varoulko Seaside» στην κορυφή της φετινής κατάταξης και ακόμα 54 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, ξεκίνησε την πορεία του ο νέος θεσμός «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις, και ως απόσταγμα μιας μεγάλης γαστρονομικής κούρσας της γευσιγνωστικής ομάδας του αθηνοράματος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η παρθενική απονομή των βραβείων που ως έδρα τους έχουν τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ένα σημαντικό από κάθε άποψη γεγονός για την πόλη, το οποίο δεν συσπείρωσε μόνο εξέχουσες προσωπικότητες της δυναμικής μητρόπολης αλλά και επιχειρηματίες και σεφ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Τήνο μέχρι τη Σκιάθο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Αμύνταιο, που άφησαν για λίγο τις έδρες τους προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στη νέα γιορτή της ελληνικής κουζίνας και να συμβάλλουν με χαρά στην επιτυχία της.

 Οι παρουσιαστές της βραδιάς Άκης Σακελλαρίου και Φώτης Σεργουλόπουλος σε τυφλή γευσιγνωσία.
Οι παρουσιαστές της βραδιάς Άκης Σακελλαρίου και Φώτης Σεργουλόπουλος σε τυφλή γευσιγνωσία.

Τα χαρμόσυνα εμβατήρια που παιάνιζε η μπάντα του Δήμου συντονίζονταν απόλυτα με το πνεύμα της βραδιάς και έβαζαν τους προσκεκλημένους στο κλίμα της γιορτής ήδη από την εντυπωσιακή είσοδο στους χώρους του Grand Ballroom που άρχισαν να γεμίζουν λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Επί της υποδοχής ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος και οι δημιουργοί του Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης, οι οποίοι δεν προλάβαιναν να δέχονται συγχαρητήρια από τους περισσότερους από 300 προσκεκλημένους για τη νέα και σημαντική πρωτοβουλία ως προς την ανάδειξη και διάσωση της εθνικής μας κουζίνας. Τριγύρω πολλά χαμόγελα, κομψά και λαμπερά ντυσίματα, κάμερες και φλας που αναβόσβηναν πυρετωδώς, ενώ τα πρώτα πηγαδάκια δεν άργησαν να σχηματιστούν, με τα προγνωστικά να δίνουν και να παίρνουν και πολλούς να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε ένα από τα απολαυστικά welcome cocktails της βραδιάς, το στιβαρό «Banana Nespresso Martini» και το αέρινο «Τσίπουρο Sour» με μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, τις straight προτάσεις με ελληνικό χρώμα όπως η M-Dry και το ούζο Άδολο ή την αναζωογονητική δροσιά των κορυφαίων γαστρονομικών νερών Acqua Panna και S. Pellegrino. Όλοι τριγυρνούσαν με ένα ποτήρι στο χέρι μέχρι τη στιγμή που οι πόρτες του Grand Ballroom άνοιξαν διάπλατα αποκαλύπτοντας το υπέροχο περιβάλλον που έπλασε ο διακοσμητής Μάρκος Μαχαιρόπουλος ειδικά για τη βραδιά.

 Η ομάδα του Ηyatt Regency επί το έργον.
Η ομάδα του Ηyatt Regency επί το έργον.

Τις μεγάλες ροτόντες κοσμούσαν κομψά black & white κασπό φορτωμένα ολόφρεσκα άνθη, σαν άλλη ωδή στην άνοιξη που έκανε εκείνη την ώρα το επίσημο ξεκίνημά της μαζί με το νέο θεσμό, και συμπλήρωναν ψιλόλιγνα επιτραπέζια αμπαζούρ που προσέθεταν ωραίες πινελιές βερολινέζικης μπελ επόκ. Γύρω τους τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και η, όπως άρμοζε, υπέρκομψη art de la table προδιέθεταν πως η βραδιά που ξεκινούσε θα ήταν ιδιαιτέρως προσεγμένη σε όλες τις πτυχές της. «Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε και καλώς ήρθαμε», είπε σε λίγο ανεβαίνοντας στο πόντιουμ ο γευσιγνώστης, δημοσιογράφος, και μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του Αθηνοράματος Δημήτρης Αντωνόπουλος  κηρύσσοντας την έναρξη της απονομής, την οποία συμπαρουσίασε με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Άκη Σακελλαρίου. Η εμφανής χημεία των τριών ενισχύθηκε από τα όπως πάντα απολαυστικά κείμενα του Θύμιου Νικολόπουλου, ο οποίος έβαλε τον Αντωνόπουλο διαιτητή ανάμεσα στον ακραιφνώς υπέρμαχο των σύγχρονων τάσεων και τεχνικών Σακελλαρίου, και στον αμετανόητο λάτρη της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας Σεργουλόπουλο. Η χιουμοριστική τους κόντρα κράτησε αμείωτη μέχρι το τέλος της βραδιάς με δολοφονικές ατάκες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, όπως η γνήσια απορία «στη μοντέρνα χωριάτικη που χωράει το ψωμί για να γίνει η παπάρα;» που εξέφρασε ο Σεργουλόπουλος αποστομώνοντας προς στιγμήν τον Σακελλαρίου.

 Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο Κυκλαδίτικο welcome που δημιούργησε ο Αθηναγόρας Κωστάκος.
Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο Κυκλαδίτικο welcome που δημιούργησε ο Αθηναγόρας Κωστάκος.

Ιδιαίτερα χαρούμενη για την πρεμιέρα του νέου γαστρονομικού θεσμού του αθηνοράματος δήλωσε στην αρχή της ομιλίας της η ιδιοκτήτρια του Άννη Ηλιοπούλου, η οποία εστίασε παράλληλα στην δυναμική πρόοδο της ελληνικής κουζίνας στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τη διαρκή παρακολούθηση της γαστρονομικής σκηνής της Ελλάδας από το περιοδικό: «Το Αθηνόραμα έχει παρακολουθήσει την εξέλιξή της ελληνικής κουζίνας από πολύ κοντά και γνωρίζει όσο κανείς, τα στάδια από τα οποία πέρασε, την ανυποληψία από την οποία υπέφερε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, τη σχέση αγάπης και μίσους του κοινού μαζί της, τα πρόσωπα που έπαιξαν και παίζουν ρόλο στην αναγέννησή της. Το Αθηνόραμα υπήρξε το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε μια νέα μορφή δημοσιογραφίας, πρωτόγνωρης για την εποχή, τη δημοσιογραφία της γευσιγνωσίας, της κριτικής των εστιατορίων, της αξιολόγησης και της βαθμολόγησης της γαστρονομίας αλλά και του κρασιού, δημιουργώντας και την πρώτη ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων-γευσιγνωστών».

 Οι σεφ της βραδιάς απέσπασαν θερμό χειροκρότημα. Από αριστερά: Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιάννης Παρίκος, Γιάννης Μπαξεβάνης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου.
Οι σεφ της βραδιάς απέσπασαν θερμό χειροκρότημα. Από αριστερά: Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιάννης Παρίκος, Γιάννης Μπαξεβάνης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου.

Εκφράζοντας την ευχή η νέα αυτή πρωτοβουλία να αποτελέσει εφαλτήριο τόσο για την γαστρονομική αυτογνωσία της χώρας όσο και την ανέλιξη της εθνικής μας κουζίνας στο παγκόσμιο γαστρονομικό box office, έδωσε τον λόγο στον συνοδοιπόρο της, όπως τον αποκάλεσε, σε όλη αυτήν την προσπάθεια Διονύση Κούκη. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής του «αθηνοράματος» Διονύσης Κούκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους «σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα και στη βράβευση των εστιατορίων της χώρας που την υπηρετούν με τον πιο ποιοτικό τρόπο, και ταυτόχρονα όμως μια βραδιά τιμής για την ελληνική κουζίνα που συνδέει πλέον το όνομα και την εξέλιξη της με τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατά την άποψη μας είναι πρωτεύουσα πόλη σε ότι αφορά την ανάδειξή της». Εξηγώντας περαιτέρω τους λόγους που η Θεσσαλονίκη αποτελεί την ιδανική έδρα του νέου θεσμού και εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πλούσιο γευστικό της χαρμάνι –σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα, ο κος Κούκης κάλεσε όλους, και ιδιαιτέρως τους αρμόδιους φορείς, να αγκαλιάσουν το νέο θεσμό που ως στόχο έχει επιπλέον την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού στην ιδέα της ποιοτικής σύγχρονης τοπικής κουζίνας αλλά και την ανάδειξη των ανθρώπων που τη δημιουργούν και των χώρων που την υπηρετούν. Σε αυτό στόχευε  άλλωστε και η Εβδομάδα Μακεδονικής Κουζίνας που ανέλαβε να «προθερμάνει» το κοινό της πόλης λίγο πριν την απονομή και που επίσης θα επαναλαμβάνεται διευρυμένη κάθε χρόνο.

 Το ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας είναι έτοιμο να σερβιριστεί υπό το βλέμμα του δημιουργού του Γιάννη Παρίκου.
Το ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας είναι έτοιμο να σερβιριστεί υπό το βλέμμα του δημιουργού του Γιάννη Παρίκου.

Ο χορός των βραβεύσεων που ξεκίνησε αμέσως μετά ήταν ένα πραγματικό γαστρονομικό tour προς κάθε μεριά της Ελλάδας και σκόρπισε τα πρώτα χαμόγελα ευχαρίστησης στους αποδέκτες των βραβείων, που όλοι –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- ήταν εκεί για να τα παραλάβουν και για να δώσουν το παρών στη νέα πρωτοβουλία του αθηνοράματος. Στην αξία της δημιουργίας του νέου θεσμού αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους όλοι οι σημαντικοί προσκεκλημένοι που ανέβηκαν στο πόντιουμ για να παραδώσουν βραβεία, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στο αθηνόραμα που για μια ακόμα φορά αναλαμβάνει δράση και πρωτοστατεί στα γαστρονομικά τεκταινόμενα της Ελλάδας. «Καλοτάξιδο το νέο όραμα κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραδώσει τα βραβεία στα εστιατόρια της Χαλκιδικής κι εκφράζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας τόσο για το νέο θεσμό όσο και για την Εβδομάδα Μακεδονικής Κουζίνας και φυσικά την ικανοποίηση του για την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρου Θάνου όταν απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως ο νέος θεσμός αξίζει διπλών συγχαρητηρίων καθώς προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό προϊόν και υποστηρίζει τον πολιτισμό.

 Σε αυτήν την κουζίνα ο Έκτορας Μποτρίνι δεν είδε κανέναν εφιάλτη! Ο Γιάννης Μπαξεβάνης φαίνεται εξίσου ικανοποιημένος.
Σε αυτήν την κουζίνα ο Έκτορας Μποτρίνι δεν είδε κανέναν εφιάλτη! Ο Γιάννης Μπαξεβάνης φαίνεται εξίσου ικανοποιημένος.

Την απονομή στα κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας έκανε ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στο νέο θεσμό τόσο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και οι επιχειρηματίες και τα μέσα της πόλης, γεγονός που θέτει στέρεες βάσεις και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο τοπίο για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας. Βραβεία απένειμαν επίσης ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Άρης Στυλιανού, ο Διευθυντής Προμηθειών της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης Γιώργος Μιχαλίτσιος, η Trade & Digital Marketing Manager της UNILEVER FOOD SOLUTIONS Αλίκη Σπανούδη, η Γενική Διευθύντρια της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της  NESPRESSO PROFESSIONAL Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της METRO AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου και ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου.

 Η ομάδα του Ηyatt Regency συντόνισε το σέρβις στην εντέλεια.
Η ομάδα του Ηyatt Regency συντόνισε το σέρβις στην εντέλεια.

Το ειδικό βραβείο στο εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης «Clochard» απένειμε ιδιαιτέρως συγκινημένος στον δημιουργό του Γιώργο Βασίλογλου ο ίδιος ο κος Κούκης ανατρέχοντας σε μια βαθιά φιλία που κρατά από τη δεκαετία του 1960, ενώ συναισθηματικά φορτισμένος παρέλαβε το δικό του βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 ο Λευτέρης Λαζάρου. «Θα τραβήξω κι ας καώ» είπε χαρακτηριστικά για το διάσημο «Βαρούλκο» του που φέτος συμπληρώνει τα 31 του χρόνια, μην παραλείποντας να σημειώσει πως «με το αθηνόραμα έχουμε μεγαλώσει μαζί» και εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός πως το περιοδικό οδηγεί την ελληνική κουζίνα «σε ένα σταυροδρόμι που το χρειαζόταν».

 O Απόστολος Αλτάνης παρουσίασε τη δική του μοντέρνα εκδοχή του ελληνικού μεζέ.
O Απόστολος Αλτάνης παρουσίασε τη δική του μοντέρνα εκδοχή του ελληνικού μεζέ.

Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το dîner de gala της τελετής, που όπως είναι φυσικό είχε ως κόνσεπτ την υψηλή ελληνική γαστρονομία. Το «αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους. Τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και ο Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Ο πρώτος έδωσε τη δική του μοντέρνα εκδοχή μεζέδων χρησιμοποιώντας υλικά με μακρά παράδοση και ο δεύτερος ένα νέο ελληνικό επιδόρπιο που έπαιξε με χαλβά, σοκολάτα και καϊμάκι. Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), που παρουσίασε την παστιτσάδα με μια απρόσμενη παραλλαγή. Κυκλαδίτικο άρωμα είχε το πιάτο του Αθηναγόρα Κωστάκου (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), ο οποίος άνοιξε το δείπνο με τρεις ορεκτικές μπουκιές – απόσταγμα ελληνικότητας και φινέτσας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα του, ταξίδεψε τους προσκεκλημένους στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια πεντανόστιμη σύβραση κόκορα και τράγου. Τέλος, ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας με ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας.

Κάθε πιάτο αφηγήθηκε γλαφυρά την ιστορία του, αποτελώντας κομμάτι του γαστρονομικού παζλ που ταξίδεψε όσους το δοκίμασαν σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Όταν και το τελευταίο κομμάτι μπήκε στο θέση του, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος προκάλεσε κατά την προσφιλή του συνήθεια έναν ευχάριστο πανικό στη σάλα καλώντας στη σκηνή τους σημαντικούς σεφ που «συγκατοίκησαν» με τις ομάδες τους στις κουζίνες του «Hyatt» προκειμένου να στεφθεί με απόλυτη γαστρονομική επιτυχία η πρώτη απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από το αθηνόραμα. Οι ευχές και τα συγχαρητήρια για το νέο θεσμό ακούγονταν μέχρι αργά στην αίθουσα της τελετής, η οποία δεν έλεγε να αδειάσει, ενώ η επωδός στα χείλη όλων καθώς αποχωρούσαν ήταν το «ραντεβού του χρόνου» για τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019. Το σαφάρι πάντως έχει κιόλας ξεκινήσει…