«Restaurants back for good»: Τα εστιατόρια ξαναγίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Από -

Το «α» ενισχύει την ανάκαμψη των εστιατορίων της Ελλάδας με σύνθημα «Τα εστιατόρια επανέρχονται στη ζωή μας για τα καλά». Λανσάρει την πρωτοβουλία «Restaurants back for good» με δύο θεσμικές για τη γαστρονομία της χώρας ενέργειες, που τιμούν τα καλύτερα εστιατόρια και τους καλύτερους σεφ, τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020. Απολαύστε, #staysafe και ενισχύστε τα ελληνικά εστιατόρια που έχουν την ανάγκη μας κι εμείς τη δική τους!

Το πρόσφατο lockdown έπληξε την ελληνική εστίαση σοβαρά, ανατρέποντας τα εξαιρετικά προγνωστικά για νέα άνοδο του τουρισμού το 2020. Τα εστιατόρια είναι από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την επίθεση του κορονοϊόυ και η έλλειψή τους όλο αυτό το διάστημα μας στοίχισε πολύ. Βλέπαμε την Αθήνα με τα εστιατόρια θεόκλειστα και νιώθαμε ότι χωρίς αυτά το αίμα στις φλέβες της πόλης δεν κυλάει το ίδιο γρήγορα. Και δεν ήταν μόνο το φαγητό που μας έλειψε. Τα εστιατόρια έχουν γίνει αυτό που είχε προβλέψει παλιότερα το «κακό παιδί» της βρετανικής γαστρονομικής σκηνής Marco Pierre White: τα κλαμπ του 21ου αιώνα.

Δεν είναι απλώς χώροι όπου χορταίνουμε την πείνα μας, έστω και με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Είναι τα μέρη όπου συναντιόμαστε με φίλους για να μοιραστούμε μια ωραία εμπειρία, να τα πούμε, να γελάσουμε. εκεί όπου πιάνουμε τον παλμό της πόλης· τα μέρη στα οποία εμπιστευόμαστε τις προσωπικές μας στιγμές με το ταίρι μας. Έτσι, όταν όλη αυτή η κοινωνική ζωή κόπηκε με το μαχαίρι, βγήκαμε εντελώς έξω απ’ τα νερά μας. Το έχει πει ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό κι αν μπορεί να μείνει μόνος του, τότε δεν είναι άνθρωπος, αλλά ζώο ή θεός», αλλά το καταλάβαμε καλύτερα στην πράξη όταν στερηθήκαμε τις εξόδους μας.

Επιπλέον, εκτός της κοινωνικής της διάστασης, η μαγειρική τέχνη λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή, από τη μια, και όλους τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες της χώρας από την άλλη, μεταφέροντάς τους ζωντανά τον πολιτισμό της γεύσης. Και, φυσικά, τα εστιατόρια είναι από τους βασικότερους κρίκους της οικονομίας, με τουλάχιστον 350 χιλιάδες εργαζόμενους και κομβικό ρόλο στη νέα ανερχόμενη διάσταση του γαστρονομικού τουρισμού.

Το πλήγμα που δέχθηκε η εστίαση παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό και η ανάκαμψη δύσκολη. Σεφ και εστιάτορες μάχονται να αναστήσουν τους κόμβους φιλοξενίας και γαστρονομίας στους οποίους επιχειρούν, να ξανασυνδέσουν τις δημιουργικές τους ομάδες και να διασώσουν θέσεις εργασίας. Σε όλο τον κόσμο γαστρονομικά μέσα-θεσμοί, όπως ο Michelin και τα World’s 50 Best Restaurants, λ.χ., ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες στήριξης. Στην Ελλάδα, από τις 25 Μαΐου άρχισε σιγά σιγά η επανεκκίνηση των εστιατορίων, φέρνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την ανάκαμψη της εστίασης και του τουρισμού. Το «αθηνόραμα» λανσάρει σήμερα την πρωτοβουλία «Restaurants back for good», στόχος της οποίας είναι να στηρίξει την αγορά της εστίασης, αλλά και να ενεργοποιήσει το καταναλωτικό κοινό.

Μέσα από θεσμικές πρωτοβουλίες, ειδικές ενέργειες, αλλά και καθημερινή αρθρογραφία για τα νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που παρουσιάζει η εστιατορική σκηνή της Αθήνας, το «αθηνόραμα» λειτουργεί πάντα ως η γέφυρα ανάμεσα στο κοινό και τα εστιατόρια. Στη σημερινή συγκυρία είναι απολύτως απαραίτητο –και σ’ αυτό είμαστε προσανατολισμένοι– να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η αγορά της εστίασης είναι ξανά εδώ, με τη γνωστή της δημιουργικότητα και επίπεδο, και αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή επιλογή εξόδου, σύμφωνη με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το σύνθημα για την έναρξη της δράσης δίνουν στις 7 Ιουλίου οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, όπου τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας συμμετέχουν σε μια μεγάλη γευστική γιορτή, προτείνοντας στο κοινό ειδικά μενού στο 50% της αξίας τους. Για την ενέργεια αυτή, που θα διαρκέσει έως και τις 31/7, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Παράλληλα, στις 13 Ιουλίου, θα γίνει στο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2020, για να χειροκροτήσουμε και να τιμήσουμε τους καλύτερους της εθνικής μας γαστρονομίας.

Είναι μεγάλη υπόθεση το θετικό πνεύμα και η επανασύνδεσή μας με τη γεύση και τα εστιατόρια που τόσο μας είχαν λείψει. «Τα εστιατόρια επανέρχονται στη ζωή μας για τα καλά», λοιπόν, όπως λέει και το μότο μας, και τα τιμάμε με χαμόγελο στα χείλη, τηρώντας προσεκτικά τα μέτρα ασφαλείας. Restaurants are back for good!