ΟΙ GUEST CHEFS ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

2021

Γιώργος Παπαζαχαρίας

Γιώργος Παπαζαχαρίας

Θάνος Φέσκος

Θάνος Φέσκος
Makedonia Palace Hotel
Το μενού του dinner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 δημιoύργησαν δύο νέοι και διακεκριμένοι έλληνες σεφ ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας του εστιατορίου «Delta» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Φέσκος διετέλεσε χρόνια Assisant Head Chef του 3άστερου «Geranium» στην Κοπεγχάγη και 5ου στην κατάταξη των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου. Ο Παπαζαχαρίας , έμπειρος και ανερχόμενος στις R&D κουζίνες( Research and Developement) έχει εργαστεί σε διάσημα βραβευμένα, και 3άστερα, εστιατόρια όπως τα Fat Duck, Quique Dacosta, Maaemo, L'air Du Temps, Under. Οι σεφ εμπνέονται από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα , χρησιμοποιούν την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα. Παρουσιάζουν μία φυσιολατρική γαστρονομία με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας.
Δείτε το video

2020

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου
Makedonia Palace Hotel
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου,  βραβευμένος  με Χρυσούς  Σκούφους  και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας,  ξεχωρίζει ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες σεφ. Τεχνίτης και καλλιτέχνης, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, οδηγεί τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις σε νέο επίπεδο εκσυγχρονισμού και ραφιναρίσματος, δημιουργώντας  μια εξελιγμένη νεοκλασική κουζίνα  την οποία  έχει παρουσιάσει σε όλη την υδρόγειο. Έχει  διευθύνει με επιτυχία τις κουζίνες των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της χώρας για να επιστρέψει πάλι από το 2017 στο  Macedonia Palace όπου έχει ήδη γράψει ιστορία από το  2004 μέχρι το  2007. Επηρεάστηκε  βαθειά από την κουζίνα  και τις αρχές του Alain Ducasse, και έχει έρθει σε επαφή με κουζίνες του κόσμου δουλεύοντας στο Χονγκ – Κονγκ, τη Γαλλία και το Μονακό.
Το μενού που δημιούργησε ο Σωτήρης Ευαγγέλου για την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας μας οδηγεί  μέσα από 6 λεπτοδουλεμένα πιάτα στις αναζητήσεις μιας νέας εξελιγμένης Ελληνικής Κουζίνας.
Δείτε το video

2019

Ανδρέας Μαυρομμάτης

Ανδρέας Μαυρομμάτης
Makedonia Palace Hotel
Είναι μεγάλη τιμή για την ελληνική γαστρονομία στο Παρίσι να κερδίζει αστέρι Michelin, και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας το 2019 προσκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη τον σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη που κατάφερε για πρώτη φορά αυτή την υψηλή διάκριση το 2018. Μετά από σκληρή ποιοτική δουλειά 38 χρόνων στην αναβάθμιση της παρουσίας των ελληνικών γεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, το κομψό εστιατόριο του «Le Mavrommatis» αποτελεί σημείο αναφοράς της υψηλής ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι, συνδυάζοντας τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα με τις γαλλικές μαγειρικές τεχνικές, και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του οι Πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Εμανουέλ Μακρόν. Το μενού που δημιούργησε ο Ανδρέας Μαυρομμάτης για το dîner de gala της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας μας ταξίδεψε μέσα από 6 κομψά πιάτα στα προϊόντα και τις γεύσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δείτε το video

2018

Απόστολος Αλτάνης

Απόστολος Αλτάνης

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου

Αθηναγόρας Κωστάκος

Αθηναγόρας Κωστάκος

Γιάννης Μπαξεβάνης

Γιάννης Μπαξεβάνης

Έκτωρας Μποτρίνι

Έκτωρας Μποτρίνι

Γιάννης Παρίκος

Γιάννης Παρίκος
Grand Ballroom «Hyatt Regency Thessaloniki»
Δημιουργικές ελληνικές γεύσεις
Το επίσημο δείπνο ήταν μια ξεχωριστή πρόταση που φιλοδοξούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας. Το «αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους. Τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Ο πρώτος μας έδωσε τη δική του μοντέρνα εκδοχή μεζέδων χρησιμοποιώντας υλικά με μακρά παράδοση και ο δεύτερος ένα νέο ελληνικό επιδόρπιο που παίζει με χαλβά, σοκολάτα και καϊμάκι. Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), που ραφινάρισε την παστιτσάδα με μια απρόσμενη παραλλαγή. Από την πλευρά των Κυκλάδων καλέσαμε τον Αθηναγόρα Κωστάκο (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), ο οποίος άνοιξε το δείπνο με τρεις ορεκτικές μπουκιές-απόσταγμα ελληνικότητας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα του, μας ταξίδεψε στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια πεντανόστιμη σύβραση κόκορα και τράγου. Τέλος, ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας με ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας.
Δείτε το video