Ο ΘΕΣΜΟΣ

Μανιφέστο περί ελληνικής κουζίνας

Η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος καταθέτει τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψιν για να χαρακτηριστεί μια κουζίνα ως σύγχρονη ελληνική.

Η Εθνική μας κουζίνα αποτελεί βασικό παράγοντα της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να είναι διακριτή σε σχέση με άλλες εθνικές κουζίνες στην ολότητα της, είτε ως παραδοσιακή είτε ως αστική είτε ως σύγχρονη. Μέγα ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας ξεκάθαρης ταυτότητας της εθνικής μας κουζίνας.

  • Ελληνική κουζίνα είναι η συλλογική γευστική συνείδηση που διαθέτουμε ως λαός, σε ότι αφορά τις γεύσεις, τα αρώματα και τα ιδιώματα της.
  • Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα δηλαδή η έντεχνη ελληνική μαγειρική, οφείλει να ενσωματώνει στις δημιουργίες της τη συλλογική γευστική μνήμη των Ελλήνων, να δημιουργεί συνείδηση της ελληνικής ταυτότητας, να μην κόβει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, σύγχρονης τάσης και παράδοσης. Ένα σύγχρονο δημιουργικό πιάτο οφείλει να «διαβάζεται» ελληνικά, να δημιουργεί συνειρμούς, γευστικές αναμνήσεις, ταύτιση, οικειότητα, συναίσθημα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας είναι η γνώση της παραδοσιακής και της αστικής ελληνικής κουζίνας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια στην εθνική μας γαστρονομία και να την οδηγούμε στο μέλλον χωρίς τον κίνδυνο να χάσει την ταυτότητα της.
  • Μια σύγχρονη γευστική δημιουργία δεν δικαιούται να «θεωρείται» ελληνική, είτε επειδή βασίζεται σε ελληνικά προϊόντα είτε γιατί παρουσίασή της στο μενού προσομοιάζει με την εικόνα ενός πιάτου της ελληνικής κουζίνας. Η ελληνικότητα διαπιστώνεται μόνο μέσα από τη γεύση της και τα αρώματα της, δηλαδή μόνο μέσα από την παραδοχή ότι επικοινωνεί με το κοινό αίσθημα περί ελληνικής κουζίνας.
  • Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα οφείλει να είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, σε πειραματισμούς, σε νέες τεχνικές, σε νέες αισθητικές φόρμες, σε τυχόν αναμείξεις και ξένων προϊόντων με τα ελληνικά, με την προϋπόθεση ότι το τελικό γευστικό αποτέλεσμα αποπνέει Ελλάδα και δεν προδίδει την ελληνικότητα προς χάριν του εντυπωσιασμού και της εξτραβαγκάντσα.