Ο ΘΕΣΜΟΣ

Ελληνική κουζίνα, εξέλιξη, ανάπτυξη: Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Η εθνική μας κουζίνα αποτελεί σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Τουρισμού. Είναι πολλοί και σημαντικοί οι λόγοι για τους οποίους οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε ακόμα περισσότερο συμβάλλοντας στην εξέλιξη και την ανάπτυξή της: Η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και της μακράς ιστορίας του εδώ και 2.500 χρόνια, η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεκάθαρης εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, η συμβολή της εθνικής μας κουζίνας στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων διατροφής από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος ακόμα και σήμερα είναι ευρέως γνωστό, η συμβολή της στις τοπικές οικονομίες αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας σε σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος κάνοντας πλουσιότερες τις χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξή του.

Το «αθηνόραμα» με τη διεθνή ταξιδιωτική και γαστρονομική του εμπειρία διέβλεψε την ανάγκη της αναβάθμισης της εθνικής μας κουζίνας από το μακρινό 1994. Εργάστηκε από τότε με συγκεκριμένους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας τα θεμέλια της αναβάθμισης και της εξέλιξης της ελληνικής κουζίνας. Με εργαλεία την υποστήριξη και ανάδειξη των σεφ της νέας γενιάς που άρχισαν να μελετούν και να πειραματίζονται με την ελληνική κουζίνα, τις συνεχείς γευσιγνωσίες, τις αυστηρές αξιολογήσεις και κριτικές των εστιατορίων, και με τον Θεσμό των βραβείων γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι», το «αθηνόραμα» υπήρξε ο βασικός κινητήριος μοχλός για την εξέλιξή της, για να αποκτήσει η ελληνική κουζίνα λάμψη, να γίνει μόδα και να ξανααγαπηθεί από το κοινό.

Σήμερα η εθνική μας γαστρονομία εξελίσσεται από χρόνο σε χρόνο με εντυπωσιακό τρόπο, λειτουργεί ως τάση καλλιτεχνικής έκφρασης και με όποια κριτήρια και αν την δεις, πολιτισμικά, κοινωνικά ή οικονομικά, βρίσκεται σε ένα πεδίο διαρκούς κίνησης και αλλαγής, ζύμωσης και ενέργειας.

Όμως η αναγέννηση της εθνικής μας κουζίνας δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί χωρίς την αγάπη, το ενδιαφέρον, το πάθος και την φιλοδοξία των Ελλήνων σεφ που ξαναανακάλυψαν την κουζίνα της χώρας τους και έβαλαν στόχο να την αναβαθμίσουν και να την εξελίξουν. Οφείλει πολλά καταρχήν στη νέα γενιά των σεφ της δεκαετίας του ’90. Ισχυρές προσωπικότητες και μοναδικοί καλλιτέχνες της γαστρονομίας, οι Λαζάρου, Καραμολέγκος, Πέσκιας και Μπαξεβάνης κάνουν γύρω στο ’95 την επανάσταση! Αναμοχλεύουν την παράδοση, αναθεωρούν, μελετούν, πειραματίζονται, εντάσσουν νέες τεχνικές, ανακαλύπτουν ξεχασμένα προϊόντα από τις παλιές τοπικές κουζίνες και τα αναδεικνύουν στα πιάτα τους, οδηγώντας την ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα. Από τη δεκαετία των ’00 μέχρι σήμερα, οι νεότερες γενιές των άκρως επιτυχημένων Ελλήνων σεφ θα οδηγήσουν την ελληνική γαστρονομία σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία της μαγειρικής με το συναίσθημα και την ουσία της ελληνικότητας.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της εθνικής μας κουζίνας αποφασίσαμε ακόμα μια θετική δράση: Την ανάδειξη και την βράβευση των καλύτερων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας όλης της χώρας μέσα από τη δική τους τελετή βράβευσης και την ανεξαρτητοποίησή τους από το Θεσμό των Χρυσών Σκούφων. Ταυτόχρονα δίνοντας βαρύτητα στην αποκέντρωση η οποία είναι απαραίτητη για την άνθιση της εθνικής μας κουζίνας αποφασίσαμε η τελετή βράβευσης να γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Με την επιλογή μας αυτή θέλουμε ταυτόχρονα να τιμήσουμε αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη στην οποία λόγω της ιστορίας της, διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματά τους μέσω ανταλλαγών των γευστικών τους πολιτισμών. Μακεδονικές παραδόσεις, βυζαντινά ιδιώματα, ευρωπαϊκές γευστικές προσεγγίσεις, ανατολίτικες τεχνικές και προσφυγικές συνήθειες δημιούργησαν εδώ και αιώνες μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Η ανεξαρτητοποίηση των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει νέα ώθηση στην εθνική μας γαστρονομία, στην γαστρονομική μας αυτογνωσία και στη δυναμική εξέλιξη της εθνικής μας κουζίνας, για να διεκδικήσει ακόμα καλύτερη θέση στο διεθνές ποιοτικό γαστρονομικό box office.