Η ελληνική κουζίνα γιόρτασε ξανά! Την περασμένη Τετάρτη, 2 Απριλίου, το μεγαλόπρεπο ballroom του ξενοδοχείου "Makedonia Palace", έγινε για άλλη μια φορά το σημείο όπου χτύπησε δυνατά η καρδιά της εθνικής μας γαστρονομίας, αφού οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής γεύσης, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της φιλοξενίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, συγκεντρώθηκαν εκεί από κάθε μεριά της Ελλάδας, για τη μεγάλη απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2025, από το αθηνόραμα στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων.
Και τη απονομή ήταν αυτή! Ηλεκτρισμένη από τη χαρά της επιβράβευσης, αλλά και τον ενθουσιασμό για την καλοκαιρινή σεζόν που έρχεται (σε πείσμα του βροχερού καιρού έξω από την αίθουσα), η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από το αθηνόραμα ήταν μια από τις πιο ζωηρές στην ιστορία του θεσμού: 88 εστιατόρια απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, που τιμούν την εθνική μας γεύση στην παραδοσιακή ή στη σύγχρονη εκδοχή της, είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να επιβραβεύονται από το σημαντικότερο θεσμό της χώρας, σε μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, με σφιχτό ρυθμό, εντυπωσιακούς φωτισμούς, και θερμό κλίμα, που συχνά πυκνά έπαιρνε διαστάσεις πανηγυρικές, χάρη στα βροντερά χειροκροτήματα, αλλά και τα παιχνιδιάρικα πειράγματα ανάμεσα σε υποψήφιους και βραβευμένους.
Οι guest chefs της τελετής απονομής Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Μανώλης Παπουτσάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου έφεραν στο σήμερα εμβληματικά πιάτα της κουζίνας της Θεσσαλονίκης.
Η φετινή απονομή, όμως, ήταν και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικά του θεσμού, αφού το χορό των βραβείων ακολούθησε ένα εξαιρετικό diner de gala, με τους κορυφαίους και πολυβραβευμένους σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, Βασίλη Μουρατίδη, Δημήτρη Παμπόρη, Μανώλη Παπουτσάκη να επανεφευρίσκουν εμβληματικά πιάτα της Θεσσαλονίκης (τους ντολμάδες, την πολίτικη λακέρδα, τα αυγά χαμινάδος, τα ποντιακά βαρένικα, το ψάρι με κονουπίδι και σταφίδα και φυσικά το αρμενοβίλ), για να παρασύρουν τους εκλεκτούς καλεσμένους της βραδιάς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γαστρονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης και να αποδείξουν στην πράξη το μήνυμα της βραδιάς: ότι οι τοπικές κουζίνες της χώρας κρύβουν ανεξάντλητο γευστικό δυναμικό κι είναι αποστολή και υποχρέωση των νέων σεφ ελληνικής κουζίνας να τις ανακαλύψουν και να τις… αποκαλύψουν!
Οι μεγάλοι νικητές και οι ανακατατάξεις της χρονιάς
Αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής της Ελληνικής Κουζίνας παρέμεινε για άλλη μια χρονιά ο Λευτέρης Λαζάρου, με το εμβληματικό "Varoulko Seaside" να διατηρεί τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας με βαθμολογία 16/20, ενώ τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 15,5/20, κατέκτησαν το "Selene" της Σαντορίνης και το "Noble Gourmet" της Ρόδου.
"Νομίζω ότι το να καταξιώνεσαι μέσα σ’ αυτήν την πίστα, είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο", τόνισε συγκινημένος ο Λευτέρης Λαζάρου, με το πολυπόθητο τρόπαιο ανά χείρας. "Η επιβράβευση αυτή είναι κάτι που σε κρατάει ζωντανό, είναι αυτό που σε προκαλεί να γίνεσαι συνεχώς πιο δημιουργικός", συμπλήρωσε, λέγοντας ότι "το να βλέπω να επαινούνται οι κόποι μου, το ξενύχτι μου, η παρουσία μου πολύ νωρίς στην αγορά, η αγωνία να ψάξω, να σκεφτώ, να εμπνευστώ, να ψωνίσω και να μαγειρέψω – μια διαδικασία που εξακολουθώ να κάνω καθημερινά και η οποία με γυρίζει πίσω στην εφηβεία μου – είναι για μένα μεγάλη ευτυχία. Γιατί έτσι νιώθω πραγματικά, όπως είχε γράψει κάποτε για μένα ο Γιάννης Ευσταθιάδης, ως "ο αιώνιος έφηβος”!".
Το "Varoulko Seaside" (16/20) του Λευτέρη Λαζάρου βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο με Ελληνική Κουζίνα για το 2025. Για την Αθήνα βραβεύτηκαν επίσης (από αριστερά): Άρης Βεζενές ("Vezené Athens", 14,75/20), Ελένη Κασαλιά ("Τηλέμαχος Athens", 14,5/20) και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ("Sense", Ξεν. "AthensWas", 14,5/20) αλλά και τα εστιατόρια "Taverna 37" (Ξεν. "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens",14,5/20) και "Travolta" (14,5/20). Την απονομή έκανε ο εκδότης του "αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλι
Η "οικογένεια" των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που για το 2025 αποτελείται από 88 εστιατόρια, είδε σχεδόν τις μισές από τις διακρίσεις της βραδιάς να πηγαίνουν στις πάντα πολύ δυναμικές Κυκλάδες (με 22 εστιατόρια, 5 εκ των οποίων στη Σαντορίνη και 5 στη Μύκονο), αλλά και στην προικισμένη με βαθιά παράδοση Βόρεια Ελλάδα (20 εστιατόρια, 8 εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη και 4 στη Χαλκιδική). Φυσικά, η φετινή λίστα των χρυσών γαστρονομικών διευθύνσεων της χώρας δεν ήταν χωρίς τις εκπλήξεις και τις ανατροπές της, με 9 εστιατόρια να χάνουν φέτος το βραβείο τους λόγω πτώσης στη βαθμολογική τους επίδοση και 15 να εισέρχονται για πρώτη φορά στο θεσμό, ενώ ειδική μνεία αξίζουν εστιατόρια που μολονότι έχασαν πέρσι το βραβείο τους (όπως το "Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ" στην Αθήνα, ή ο "Ναουμίδης" στη λίμνη Βεγορίτιδα), κατάφεραν φέτος να επανέλθουν δυναμικά, κερδίζοντας ξανά τη θέση τους ανάμεσα στους καλύτερους της χώρας.
"Η στιγμή που χάνεις το βραβείο είναι μια πολύ λυπηρή στιγμή που σε βρίσκει εντελώς απροετοίμαστο", παραδέχτηκε ο Άγγελος Ναουμίδης, μιλώντας για το comeback του εστιατορίου του. "Όμως, η απώλεια του βραβείου ήταν μεγάλο σπρώξιμο ώστε να κινητοποιηθούμε ξανά, να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο και το ότι επανήλθαμε είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη ώθηση: την ώθηση να επιδιώκουμε συνεχώς τη βελτίωση", συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι "αυτό είναι κάτι που μας κάνει να εκτιμάμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά που κάνει η γευσιγνωστική επιτροπή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας".
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η εντεινόμενη στροφή της αθηναϊκή εστίασης στην ελληνική γεύση, γεγονός που αποτυπώθηκε από τις εισόδους 5 νεοβραβευμένων εστιατορίων στη χρυσή λίστα για φέτος (συγκεκριμένα τα "Akra" στο Παγκράτι, το εντελώς ελληνόστροφο πια "Vezene Athens" στα Ιλίσια, τα ανεβασμένα "Taverna 37" στο Four Seasons Astir Palace και "Γιουβετσάκια" στη Γλυφάδα, και οι rebranded "Σεϋχέλλες" στον Κεραμεικό), ενώ σημαντική είναι και η δυναμική είσοδος της Πελοποννήσου στο χάρτη των βραβείων, με 4 νέες εισόδους και συγκεκριμένα τα εστιατόρια "Aspasia" στη Μάνη, "Dex.Silo.01" στην Ηλεία, Ζέρζοβα στην ορεινή Αρκαδία και "Βερσαλίες" στην Καλαμάτα, που μπήκαν στην οικογένεια των ΒΕΚ εξασφαλίζοντας μια θέση πλάι στο πολυβραβευμένο "Anama" στη Γιάλοβα.
"Είναι φυσικά πολύ μεγάλη χαρά, μια χαρά την οποία ήθελα και επιζητούσα πολύ, την περίμενα πώς και πώς", σημείωσε η Σταυριανή Ζερβακάκου, αμέσως μετά τη βράβευση για το εστιατόριο "Aspasia" στη Μάνη. "Αυτή η επιβράβευση είναι ένας ακόμη λόγος να νιώθω ακόμη πιο σίγουρη, αισιόδοξη και δυνατή για τη σεζόν που έρχεται – όχι μόνο μαγειρικά, αλλά και εσωτερικά – ενώ αισθάνομαι πολύ ωραία που μέσα από αυτή τη διάκριση, διακρίνεται και η αγαπημένη μου Μάνη, η πατρίδα μου και ο τόπος όπου πάντα επιστρέφω για να γεμίσω τόσο, ώστε να δώσω παραπάνω", συμπλήρωσε, καταλήγοντας σε μια ευχή: "Θα ήθελα σύντομα το αθηνόραμα να ζητήσει και από μια γυναίκα σεφ να συμβάλει σε μια τέτοια βραδιά: Και μπορούμε και θέλουμε!", ανέφερε χαρακτηριστικά η σεφ.
Η Μυρτώ Αλικάκη και ο Άκης Σακελλαρίου μας ταξίδεψαν με μπρίο στις γαστρονομικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης
Η σημασία της τοπικής γεύσης
Το θεατρικό κόνσεπτ της απονομής που παρουσίασαν η Μυρτώ Αλικάκη και ο Άκης Σακελλαρίου, όπως και το diner de gala που ακολούθησε, ήταν φέτος αφιερωμένα στην ιδιαίτερη γευστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, της έδρας του θεσμού τα τελευταία χρόνια. Τι σχέση έχει άραγε το ρήμα σαβουρώνω με τη ζεστή σάλτσα που έτρωγαν στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη; Τι ήταν τα κολλύρια και πώς τα απολαμβάνουμε ακόμη σήμερα, ως το αγαπημένο street snack της πόλης; Τι έτρωγαν οι μουσουλμάνοι στην Άνω Πόλη της οθωμανικής εποχής και τι οι σεφαραδίτες Εβραίοι; Πόσο επηρέασαν οι Πόντιοι και οι Θράκες την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και σε πια πιάτα αντηχεί ακόμη η πολίτικη κληρονομιά της; Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία απάντησαν οι masters of ceremony της βραδιάς και αποκάλυψαν πώς οι διαφορετικές γευστικές κουλτούρες της πόλης άφησαν, στο πέρασμα των αιώνων, έντονα τα αποτυπώματα τους, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό πολυσυλλεκτικό ανθολόγιο για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Έτσι, μέσα από τα στοχευμένα κείμενα της βραδιάς, που προέκυψαν ύστερα από εις βάθος μελέτη και έρευνα, ζωντανέψαν γεύσεις και μνήμες που προσέφεραν ένα μοναδικό ταξίδι στη γαστρονομική ιστορία της πόλης, με ιδιαίτερη στιγμή τη συγκινητική αναφορά στον αείμνηστο Γιάννη Μπουτάρη και στον τρόπο που η μνήμη, όπως είχε χαρακτηριστικά πει, διαπνέει την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, για την οποία ο ίδιος έκανε τόσα.
"Αν υπάρχει ένα στοιχείο πέρα από τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, που είναι συστατικό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αυτό είναι η κουζίνα της" ως ένα ζωντανό σύνολο τοπικών γεύσεων, σημείωσε άλλωστε και ο Πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, που παρέστη ως απονεμητής στη μεγάλη αυτή γιορτή της ελληνικής γεύσης. "Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και η ευρωπαϊκή κουζίνα είναι κομμάτι το τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος και μέσα σ’ αυτό η ελληνική κουζίνα είναι ένας πρωταθλητής των πρωταθλητών", συμπλήρωσε, εξαίροντας τη σημασία των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας και του αθηνοράματος στην ανάδειξη μιας πτυχής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας που έχει άμεση αντανάκλαση και στην τουριστική δυναμική της χώρας: "25 με 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο και το κάνουν όχι μόνο για τις ομορφιές μας, αλλά και για την κουζίνα μας!", υπογράμμισε και "ο πολύ σημαντικός θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, συμβάλει στην συνεχή εξέλιξη της κουζίνας αυτής".
Την άμεση σχέση τουρισμού και γαστρονομίας υπογράμμισε εξ άλλου και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, τονίζοντας ότι "ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από το αθηνόραμα είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας" και εξηγώντας ότι βασική επιδίωξη της περιφερειακής αρχής ήταν από την πρώτη ημέρα η σύζευξη τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα με τρόπο τέτοιο που να αξιοποιεί την παγκόσμια τάση των διεθνών ταξιδιωτών να αναζητούν συστηματικά τη γεύση των τόπων που επισκέπτονται. "Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας βοηθούν ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση και αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, αλλά και για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν", κατέληξε.
Το δείπνο που ακολούθησε τις βραβεύσεις, ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με το πνεύμα της βραδιάς. Τέσσερις σημαντικοί και επιδραστικοί σεφ της πόλης ερεύνησαν και επέλεξαν εμβληματικά πιάτα από την κουζίνα της Θεσσαλονίκης, τα οποία εκσυγχρόνισαν και έφεραν στο σήμερα μέσα από μια δημιουργική προσέγγιση που δεν απέκοψε όμως τον ομφάλιο λώρο με την παράδοση. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου παρουσίασε τη δική του οπτική για τον μεζέ αποτίνοντας φόρο τιμής στην πολίτικη κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Μουρατίδης τίμησε με φαντασία την ποντιακή γαστρονομική κουλτούρα της πόλης, ενώ ο Μανώλης Παπουτσάκης αναμετρήθηκε δημιουργικά με την πλούσια εβραϊκή παράδοση. Ο Δημήτρης Παμπόρης φώτισε περίτεχνα την αστική πλευρά της κουζίνας της Θεσσαλονίκης και τον δυτικότροπο χαρακτήρα της. Από κοινού δημιούργησαν ένα μοναδικό 8 hands μενού και μαζί ένα νέο fine dining αφήγημα για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης.
Οι τέσσερις σεφ καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό στο τέλος του δείπνου για τις εξαιρετικές τους δημιουργίες που εντυπωσίασαν τους προσκεκλημένους της τελετής απονομής. Το εμβληματικό "Makedonia Palace" φιλοξένησε και υποστήριξε για μια ακόμα χρονιά αυτήν την απαιτητική και υψηλού επιπέδου εκδήλωση με τον καλύτερο τρόπο. Η άριστα προπονημένη μπριγκάδα της κουζίνας του ξενοδοχείου αλλά και η ομάδα του σέρβις, με καινούργιες στολές ειδικά για την περίσταση, χειροκροτήθηκαν επίσης για την εξαιρετική ροή μιας βραδιάς αφιερωμένης στους καλύτερους εκφραστές της ελληνικής γεύσης.
Η ομάδα σέρβις του Makedonia Palace στις τελευταίες προετοιμασίες πριν την έναρξη της απαιτητικής βραδιάς.
Τα βραβεία στους νικητές παρέδωσαν η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, η Διευθύντρια Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ Άντζελα Βαρελά εκπροσωπώντας την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Sales Development manager της Nestlé Waters Γιώργος Συμεωνίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Γαρέφης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο Εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξήχθησαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χορηγοί
S.Pellegrino - Acqua Panna
ΑΒ Βασιλόπουλος
Επίσημος Χορηγών Αερομεταφορών
AEGEAN
Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής εδώ.