Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Είναι η ελληνική κουζίνα η νέα διεθνής γαστρονομική τάση;

Και ξαφνικά, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η ντόπια κουζίνα ανθίζει με όλους τους τρόπους και τα στιλ, η γαλανόλευκη γαστρονομία εξελίσσεται σε παγκόσμια τάση και οι Έλληνες σεφ δέχονται πάρα πολλές προτάσεις για συνεργασία, προκειμένου να επιμεληθούν εστιατόρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. «Φέτος δεχτήκαμε 30 αιτήματα για να δημιουργήσουμε κυρίως καινούργια, αλλά και να επιμεληθούμε υπάρχοντα ελληνικά εστιατόρια σε όλη την υδρόγειο! Τα προηγούμενα χρόνια, οι αιτήσεις που έφθαναν σ’ εμάς δεν ξεπερνούσαν τις τέσσερις», δηλώνει με έμφαση ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που ήδη επιμελείται με την ομάδα του εστιατόρια στην Αρμενία, στη Σιγκαπούρη, δύο στην Κωνσταντινούπολη, άλλα τόσα στο Σικάγο και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει πανιά για Μπαχρέιν, Κατάρ, Ντουμπάι και ίσως Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδη. "Ο τουρισμός βοηθάει πολύ την ελληνική γαστρονομία που προβλέπω να γίνεται η επόμενη hot τάση διεθνώς. Όχι ως fine dining εξ αρχής, αλλά με παραδοσιακές γεύσεις που έχουν ένα σύγχρονο twist και με αρκετά πιάτα που τα μοιράζονται οι παρέες στη μέση. Η επιτυχία είναι μεγάλη· στο «Lyra» στο Σικάγο τρώνε 750 άτομα την ημέρα και οι επιχειρηματίες αποφάσισαν ν’ ανοίξουν και δεύτερο ελληνικό εστιατόριο, το «Violi».

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος

Εμβληματική κίνηση, το επιτυχημένο άνοιγμα του "Cookoovaya" στο κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ, στο ιστορικό ξενοδοχείο «Pan Dei Palais», μέσα σε έναν μαγευτικό κήπο με μεσογειακή αύρα. «Οι Γάλλοι επενδυτές ήρθαν και έφαγαν δυο-τρεις φορές στην Αθήνα και μας έκαναν μια πολύ σοβαρή πρόταση που κατέληξε σε συνεργασία. Αυτή η τάση προς την ελληνική κουζίνα από ξένους επενδυτές ξεκίνησε σιγά σιγά, πριν από πέντε περίπου χρόνια, με προτάσεις από την Αμερική και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πλέον μια στροφή του κόσμου σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που φωτογραφίζουν την Ελλάδα», επισημαίνει ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου Περικλής Κοσκινάς.

Ο Γιάννης Κιόρογλου
Ο Γιάννης Κιόρογλου

Στην Κυανή Ακτή, όμως, δραστηριοποιείται πολύ ζωηρά την τελευταία δεκαετία ο Γιάννης Κιόρογλου, επικεφαλής σεφ του ομίλου του διάσημου «La Guerite» με μια μπριγκάδα 40 μαγείρων. «Χαίρομαι πολύ που οι ελληνικές γεύσεις διαδίδονται στην Côte d’Azur και σκέφτομαι να ζητήσω ποσοστά μετά την προσπάθειά μου να διαδώσω τις ελληνικές γεύσεις σ’ αυτά τα μέρη», μου λέει χαριτολογώντας. «Στα εστιατόρια που δουλεύω, η μοντέρνα χωριάτικη, οι κολοκυθοκεφτέδες, ο ταραμάς, το αβγοτάραχο, το χταπόδι, η αστακομακαρονάδα είναι best sellers· η τηγανισμένη σε φύλλο φέτα με μέλι έχει διαδοθεί πολύ και την έχουν στο μενού τους εστιατόρια που δεν έχουν σχέση με την ελληνική κουζίνα. Μετά την επιτυχία τους, δημιουργήσαμε το ελληνικό ρεστοράν "Anna” στο Παρίσι, όπου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά και, για να εξασφαλίσουμε ποιότητα για τα 250 άτομα που τρώνε καθημερινά, πήραμε και το διπλανό μαγαζί για να μεγαλώσουμε την κουζίνα! Η Ελλάδα και η κουζίνα της είναι πλέον brand και οι Έλληνες σεφ είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Δεχόμαστε προτάσεις για ν’ ανοίξουμε ελληνικά εστιατόρια από Μαδρίτη, Μιλάνο, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι».

«Cookoovaya» στο Σεν Τροπέ
«Cookoovaya» στο Σεν Τροπέ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, η ελληνική κουζίνα παίζει εδώ και χρόνια μπάλα με βαριά ονόματα όπως τo «Milos Estiatorio». Η ομάδα του «Funky Gourmet» έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια το «Opso», το μοντέρνο σουβλατζίδικο «Pitta Bun» και το ψαγμένο «Ino Gastrobar» με σχάρα περιωπής, δίνοντας μια πολύ αναβαθμισμένη, σύγχρονη εικόνα των ελληνικών γεύσεων.

«Alati» στη Σιγκαπούρη
«Alati» στη Σιγκαπούρη

Τελευταία άφιξη το «Theion» στο Guildford σχεδόν μια ώρα έξω από το Λονδίνο, όπου ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος επιμελείται τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του εστιατορίου. «Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι προτάσεις από όλες τις "χώρες" της Βρετανίας και από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών», μας πληροφορεί. «Βλέπουν την ελληνική κουζίνα ως τάση που έρχεται και θέλουν να επενδύσουν. Ένα ζευγάρι Ελλήνων που εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Εδιμβούργο ανοίγει τον Οκτώβριο εστιατόριο που την επιμέλειά του έχει αναλάβει ο Δημήτρης Δημητριάδης».

Λευτέρης Λαζάρου
Λευτέρης Λαζάρου

Από το εξαγωγικό σουξέ της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει η Γερμανία. Ο Γκίκας Ξενάκης επιμελείται το εντυπωσιακό εστιατόριο «Filios» στο Μπάντεν-Μπάντεν με fine dining ελληνική κουζίνα, ενώ στην Αυστρία έχει υπό την επίβλεψή του το πολυτελές «Der Grieche» και στο Μιλάνο το «Vassiliki». Ο Άγγελος Μπακόπουλος, τέλος, φροντίζει τις comfort fine γεύσεις του μοντέρνου, κομψού «Panorama» στη Στουτγκάρδη, που οι ιδιοκτήτες του σκέφτονται να ανοίξουν ανάλογα ελληνικά εστιατόρια σε Μόναχο, Βερολίνο, αλλά και στην Αθήνα.

«Noble»
«Noble»

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μετά την τεράστια επιτυχία του εισαγόμενου τουρισμού –31 εκατομμύρια επισκέπτες υποδεχτήκαμε το 2019– η ζήτηση των ελληνικών γεύσεων στο εξωτερικό ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ξένοι επενδυτές βλέπουν ένα καινούργιο προϊόν εν ανεπαρκεία στις αγορές. Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν οι ξένοι στη γαστρονομία μας είναι τρία. Πρώτον, η υγιεινή της διάσταση, ενταγμένη στην ευρύτερη υπεροχή της μεσογειακής δίαιτας και ταυτισμένη με την έννοια μιας κουζίνας που βασίζεται σε εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Εδώ το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής κουζίνας επικεντρώνεται στα λαχανικά και τα εξαιρετικά ψάρια: «Πολλοί ξένοι που μου ζήτησαν να συνεργαστούμε έπαθαν πλάκα με το πόσα εξαιρετικά vegetarian πιάτα έχει στο ρεπερτόριό της η ελληνική κουζίνα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.

Μανώλης Γαρνέλης - «Βασίλαινας»
Μανώλης Γαρνέλης - «Βασίλαινας»

Το δεύτερο που τους αρέσει πολύ σε μας, είναι το συνήθειo να μοιραζόμαστε τα φαγητά στο τραπέζι, κάτι που εξελίσσεται σε ανερχόμενο lifestyle αντί-στρες συμποσιακής καλοπέρασης. Δεν το ταυτίζουν με τους μεζέδες της Ανατολής και τα τάπας, τους γοητεύει το μοίρασμα όλων των φαγητών, ορεκτικών και κύριων, όπως σ’ ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Το τρίτο στοιχείο είναι η μουσική που δημιουργεί ατμόσφαιρα γιορτής και γλεντιού.

«Apiri»
«Apiri»

Σ’ όλο αυτό το πακέτο, εμείς δεν έχουμε δώσει κανένα θεωρητικό υπόβαθρο ικανό να τοκίσει επιπλέον κύρος. Είμαστε επίσης πολύ πίσω στο να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη επαναλαμβανόμενη ποιότητα εμβληματικών πρώτων υλών, στις οποίες θα μπορούν να βασιστούν τα εστιατόρια του εξωτερικού. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμένη μελέτη και δράση για να προβληθεί η ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και να ενισχυθεί το εξαγωγικό δυναμικό του ελληνικού γευστικού brand.

«Ferryman»
«Ferryman»

H ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πόλης γαστρονομίας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO είναι μια αφορμή για σοβαρό προβληματισμό γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα. To φετινό μενού της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που πριμοδοτεί τη βιώσιμη αλιεία και τη θαλασσινή γαστρονομία χωρίς οικολογικό αποτύπωμα, είναι μια δημιουργία του Λευτέρη Λαζάρου, που ενισχύει το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας. Ο άνεμος πνέει ούριος για τις γεύσεις μας. Ας σηκώσουμε έγκαιρα τα πανιά μας.

«Salonica»
«Salonica»

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιούνται με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τους υποψήφιους για βραβείο εδώ.


Χορηγοί
S.Pellegrino - Acqua Panna
Nespresso Professional
εζα Fine Lager
Μασούτης
EΛ.Ο.Π.Υ.
Άλτις
Αγορά Μοδιάνο

Υποστηρικτές
ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Άδολο