Ένας κρίσιμος παράγοντας που κάνει την ελληνική κουζίνα τόσο ξεχωριστή είναι η εκπληκτική ποικιλομορφία της. Κάθε τόπος της χώρας μας έχει τη δική του ιστορία γεύσης να αφηγηθεί, αποτελώντας μια πολύτιμη πηγή γνώσης και έμπνευσης για εκείνους τους σεφ και τους μάγειρες που επιθυμούν να εισέλθουν στα εσώψυχα της εθνικής μας κουζίνας, να την επικαιροποιήσουν δίχως να την αποκόψουν από τον ομφάλιο λώρο της παράδοσης και να φωτίσουν δημιουργικά τις τοπικές της αποχρώσεις μέσα από δόκιμες καινοτομίες.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου εν δράσει στην κουζίνα του "Makedonia Palace"
Φανερά ικανοποιημένοι για την γευστική πορεία της βραδιάς ο Βασίλης Μουρατίδης και ο Δημήτρης Παμπόρης
Για την 8η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στραφήκαμε λοιπόν στην τόσο ιδιαίτερη γευστική κληρονομιά που κουβαλά η έδρα του θεσμού, η Θεσσαλονίκη. Προσκαλέσαμε τέσσερις επιδραστικούς σεφ της πόλης να ερευνήσουν τις ξεχωριστές γαστρονομικές κουλτούρες που διαμόρφωσαν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και να επιλέξουν έξι εμβληματικά πιάτα τα οποία εκσυγχρόνισαν και έφεραν στο σήμερα, ιδωμένα μέσα από το ιδιαίτερο μαγειρικό πρίσμα που χαρακτηρίζει τον καθέναν τους. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Βασίλης Μουρατίδης, ο Δημήτρης Παμπόρης και ο Μανώλης Παπουτσάκης ανέλαβαν αυτήν τη δύσκολη αποστολή με το ειδικό βάρος και μας εξέπληξαν με ένα εξαιρετικό μενού γεμάτο γαστρονομικά ενσταντανέ από την ιστορική κουζίνα της πόλης τους.
Το καλωσόρισμα των τεσσάρων σεφ ήταν μια τριλογία από ευφάνταστους ντολμάδες
Ως προοίμιο της βραδιάς και καλωσόρισμα εκ μέρους των τεσσάρων σεφ σερβιρίστηκε ήδη κατά τη διάρκεια της απονομής μια τριπλέτα από ευφάνταστους ντολμάδες – σήμα κατατεθέν για τη γεύση της Θεσσαλονίκης, με επιρροές από την πολίτικη και την τουρκική κουζίνα ως την ποντιακή και τη θρακιώτικη. Φίνος λαχανοντολμάς με θαλασσινά, ξινούτσικος αμπελοντολμάς γιαλαντζί και ιδιαίτερος πρασοντολμάς με χοιρινό κιμά ήρθαν σε κομψές ορεκτικές μπουκιές και ταίριαξαν με τη δροσιστική οξύτητα του Blanc Des Côteaux Cuvée Amphora 2022 από την Οινοποιία Θυμιόπουλου.
Η δημιουργία του Σωτήρη Ευαγγέλου για το diner de gala ήταν μια ωδή στον πολίτικο μεζέ
Την αυλαία του επίσημου δείπνου σήκωσε ο Σωτήρης Ευαγγέλου με το πιάτο Παλαμίδα, Φασόλι, Ταραμάς. Αποτίνοντας φόρο τιμής στην πλούσια κουλτούρα του πολίτικου μεζέ, ο σπουδαίος σεφ πάντρεψε το βουτυράτο ψάρι με κρέμα φασολάδας, αφρό από σέλινο και μαγιονέζα με ταραμά σε μια δημιουργία πολυεπίπεδη, γενναιόδωρη σε εντάσεις και την ίδια στιγμή πολύ ραφιναρισμένη. Ένας τέτοιος γαστρονομικός "μεζές" θέλει ασφαλώς την παρέα ενός συνοδού με έντονη προσωπικότητα και την βρήκε στο εκλεπτυσμένο Απόσταγμα Σταφυλιού Τσιλιλή από Μοσχάτο Αμβούργου.
Τα αβγά Χαμινάδος, πιάτο-ορόσημο από τη σεφαραδίτικη κουζίνα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δημιουργική ματιά του Μανώλη Παπουτσάκη
Η σκυτάλη πέρασε κατόπιν στον Μανώλη Παπουτσάκη ο οποίος βούτηξε στα βαθιά νερά της πλούσιας εβραϊκής παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Κρατώντας ατόφια την ψυχή της συνταγής για τα σεφαραδίτικα αβγά Χαμινάδος, την μετουσίωσε σε μια υψηλού επιπέδου σπεσιαλιτέ με αυγά ορτυκιού τυλιγμένα σε διαυγές ζελέ από μοσχαρίσια ποδαράκια, μια προχωρημένη σος ολαντέζ αρωματισμένη με καφέ και "άχυρο" από άζυμο άρτο. Στολίστηκε με φίνο χαβιάρι Antonius Caviar απαλό σαν μετάξι και στο ποτήρι ταίριαξε υπέροχα το λευκό αφρώδες Κτήμα Καρανίκα Brut Cuvée Speciale 2022, κυρίως από Ξινόμαυρο.
Τα ποντιακά ζυμαρικά βαρένικα γεμιστά με κρέμα τυριού, φέτα και ανθότυρο σε σάλτσα μπριάμ με αρωματικά χόρτα και βασιλικό ήταν η πρόταση του Βασίλη Μουρατίδη
Σειρά είχαν τα ποντιακά ζυμαρικά βαρένικα διά χειρός Βασίλη Μουρατίδη. Τιμώντας την ποντιακή γαστρονομική κουλτούρα της πόλης, και μαζί τον τόπο καταγωγής του, ο ταλαντούχος σεφ τύλιξε φέτα και ανθότυρο στην αιθέρια ζύμη των χειροποίητων ζυμαρικών του και τα σέρβιρε σε μια πολύ αρωματική και βουτυράτη σάλτσα από μπριάμ που είχε αφομοιώσει σαν σφουγγάρι όλα τα στοιχεία του πιάτου. Τα απολαύσαμε με βότκα Stolichnaya που έδωσε στην αρμονία την αίσθηση ενός αλλιώτικου, "γαστρονομικού" κοκτέιλ Bloody Mary.
Το πιάτο του Δημήτρη Παμπόρη εστίασε στην αστική πλευρά της κουζίνας της Θεσσαλονίκης και τον δυτικότροπο χαρακτήρα της
Τον επίλογο στις αλμυρές γεύσεις έγραψε ο Δημήτρης Παμπόρης, συνδυάζοντας την αστική πλευρά της κουζίνας της Θεσσαλονίκης με τη διαχρονική αγάπη της για το ψάρι και τα θαλασσινά. Μπροστά μας ήρθε άψογα σοταρισμένο φιλέτο από λαβράκι με τραγανή κρούστα και κουνουπίδι καπαμάς αποδομημένο με φαντασία σε έναν πουρέ κουνουπιδιού με καπνιστή πάπρικα, τσάτνεϋ από σταφίδα και κάπαρη, κρέμα από ξύδι και κόκκινο κρασί και πολύ μεστή σος gravy ψαριού με σοταρισμένο κουκουνάρι. Το Λημνιό 2021 του Ανατολικού Αμπελώνα στάθηκε επάξια πλάι στην πλούσια αυτή σύνθεση με ένα πολύπλοκο μπουκέτο από κόκκινα φρούτα και γεμάτη, μακρά επίγευση.
Ένα αλλιώτικο αρμενοβίλ δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά ο Σωτήρης Ευαγγέλου
Στο φινάλε μας περίμενε το επίσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το αρμενοβίλ, φιλοτεχνημένο όμως από τον Σωτήρη Ευαγγέλου σε μια γοητευτική εκδοχή με σφαίρες μαύρης σοκολάτας γεμιστές με κρέμα πορτοκαλιού, καβουρδισμένο αμύγδαλο, περγαμόντο και τραγανές μαρέγκες που καλύπτονταν από ένα πέπλο από οπαλίνα καραμέλας. Οι Ευχές Ερατεινές Γλυκύς 2015 του Κτήματος Πιερία Ερατεινή από Μαλαγουζιά πρόβαλλαν ταιριαστά αρώματα εσπεριδοειδών και με την κομψή τους ηδύτητα τόνισαν τις αρετές του εξαιρετικού επιδορπίου.
Το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino και το φυσικό βελούδινο Acqua Panna συνόδευσαν το δείπνο
Το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων και το φυσικό βελούδινο Acqua Panna από την Τοσκάνη, τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων, συνόδευσαν ολόκληρο το δείπνο. Οι εκλεκτές πρώτες ύλες και τα προϊόντα για τη δημιουργία των πιάτων επιλέχθηκαν από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Από το σερβίρισμα του κρασιού σε σπέσιαλ ποτήρια Riedel ως την άψογη ροή από το καλοπροπονημένο σέρβις του "Makedonia Palace" ήταν μια βραδιά προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με ένα εξαιρετικό μενού από τα πλέον πρωτότυπα και ξεχωριστά που έχουν σερβιριστεί στην ιστορία του θεσμού.
Με την υποστήριξη
Υπουργείο Τουρισμού- ΕΟΤ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπό την αιγίδα
Υπουργείο Ανάπτυξης- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Δήμος Θεσσαλονίκης
Χορηγοί
S.Pellegrino - Acqua Panna
ΑΒ Βασιλόπουλος
Επίσημος Χορηγών Αερομεταφορών
AEGEAN